چین بهتازگی خریدهای خارجی نفتخام خود را به دلیل کاهش تقاضا از سوی پالایشگاهها، شاخصهای اقتصادی ضعیف و موجودی بالاتر ذخایر، کاهش دادهاست. به گزارش اویلپرایس، بهرغم افزایش واردات نفتخام چین در دو ماه اول سال۲۰۲۴، هنوز خیلی زود است که بگوییم خریدهای بزرگترین واردکننده نفتخام جهان چه تاثیری بر تقاضا و قیمت جهانی نفت در سالجاری خواهد داشت.
اثرگذاری چین بر بازار انرژی
در اینمیان، تنها امر قطعی آن است که تاثیر خریدهای چین به هر جهت در سراسر بازار جهانی انرژی، احساس خواهد شد. بر اساس دادههای رسمی که به تازگی منتشر شد، سطح واردات نفتخام چین در ژانویه و فوریه امسال نسبت به دو ماه مشابه سالگذشته افزایشی بودهاست، با این حال شاخص مبنا در مقایسه با اوایل سال۲۰۲۳ پایینتر بوده و روند رشد ماه به ماه واردات، نسبت به سطح واردات در دسامبر ۲۰۲۳، کمتر است. زمان نشان خواهد داد که واردات چین بهزودی روند بازار بینالمللی انرژی را معکوس خواهد کرد. علاوهبر این، بهزودی روشن خواهد شد که قیمت نفت در بازار بینالمللی و سهمیههای واردات نفتخام چین اثرگذاری بیشتری در مقایسه با میزان خرید پالایشگاهها در این کشور خواهند داشت.
رشد واردات نفت چین
در ابتدای سال۲۰۲۴، واردات نفتخام چین روندهای متفاوتی را نشانداد. آمارهای منتشرشده توسط دولت این کشور نشانداد که با افزایش تقاضای سوخت در تعطیلات سالنوی قمری این کشور، واردات نفتخام چین در ژانویه و فوریه نسبت به دو ماه مشابه سالگذشته ۵.۱درصد افزایش یافت. بر اساس محاسبات رویترز، چین در دو ماهه اول سال۲۰۲۴، شاهد افزایش محمولههای نفتی در مجموع تا ۱۰میلیون و ۷۴۰هزار بشکه بود که در مقایسه با حدود ۱۰میلیون و ۴۰۰هزار بشکه در روز در ژانویه تا فوریه ۲۰۲۳، اندکی رشد را نشان میدهد. بر اساس سنتی دیرینه، اداره گمرک چین برای جلوگیری از تحریف اطلاعات به دلیل تعطیلات سالنوی قمری که معمولا در پایان ژانویه یا اوایل فوریه آغاز میشود، دادههای جداگانهای را برای ژانویه و فوریه گزارش نمیکند.
لازم به ذکر است در سالجاری، دوره تعطیلات در اواسط فوریه اندکی کاهش یافت. کلایدراسل ستوننویس رویترز، خاطرنشان میکند؛ مجموع واردات نفتخام چین در ژانویه تا فوریه تنها ۳.۳درصد در مقایسه با ماههای مشابه سال۲۰۲۳ رشد داشتهاست. علاوهبر این، واردات ۱۰میلیون و ۷۴۰هزار بشکه در روز در ژانویه و فوریه بهطور قابلتوجهی کمتر از واردات ۱۱میلیون و ۳۹۰هزار بشکه در روز در دسامبر ۲۰۲۳ بودهاست. واردات بالای نفت چین در آخرین ماه سالگذشته تا حدی ناشی از افت قیمت جهانی نفت در سهماهه چهارم سالبود که در مقایسه با بالاترین رقم سال۲۰۲۳ که به بیش از ۹۵ دلار در هر بشکه در سپتامبر رسید، کاهش یافت.
در موارد متعددی پالایشگاههای چینی طی سالهای اخیر نشاندادهاند که مایلند در زمانیکه قیمتها نسبتا پایین است، خرید خود را افزایش داده و زمانیکه نفت به بالای ۸۰ دلار در هر بشکه میرسد، جستوجو برای خرید را متوقف کنند. حتی اگر تقاضای صادرات سوخت خیلی بالا نباشد، چین از نفتخام ارزانتری که وارد کرده است برای افزایش ذخایر خود استفاده میکند. وارنپترسون و اوامانتی، استراتژیستهای کالا در آیانجی، اظهار کردند: بهرغم افزایش سالانه واردات نفتخام چین در ژانویه تا فوریه، با استناد به دادههای رسمی واردات نفتخام این کشور، روند خرید بهطور کلی ملایم است زیرا میزان خریدها در مقایسه با واردات ۱۱میلیون و ۳۹۰هزار بشکهای در روز در دسامبر گذشته، پایینتر بودهاست. آنها افزودند: چین خریدهای خارجی خود را عمدتا به دلیل پایینبودن سطح تقاضا از سوی پالایشگاهها، شاخصهای ضعیف اقتصادی و موجودی بالاتر ذخایر خود، کاهش دادهاست.
از آنجاکه قیمت جهانی نفتخام اخیرا دوباره به مرز ۹۰ دلار در هر بشکه رسیده و اوپکپلاس نیز کاهش تولید را اعلام کردهاست، احتمال میرود سطح واردات نفتخام چین در ماههای مه و ژوئن، حتی در صورت حفظ قیمتهای فعلی، روند کاهشی را در پیش بگیرد. اختصاص سهمیههای بیشتر صادرات سوخت برای پالایشگاههای چینی، باعث افزایش ظرفیت پالایشگاهی و صادرات محصولات پس از ژانویه و فوریه شد که طی این مدت و به دلیل کمبود سهمیه، صادرات فرآوردههای نفتی چین با ۳۰.۶درصد کاهش سالانه به حدود یکمیلیون و ۱۸۰هزار بشکه در روز رسید. به باور کارشناسان، بازگشت ثبات به اقتصاد چین به افزایش تقاضا و واردات نفت این کشور در ادامه سالجاری کمک خواهد کرد، با اینحال چنانچه چشمانداز اقتصادی روشنتر در خارج از چین، منجر به افزایش قیمت جهانی نفت شود، پالایشگاههای چینی ممکن است تصمیم بگیرند که ذخایر خود را کاهش داده و حداقل در کوتاهمدت از خرید و جمعآوری فرصتطلبانه نفتخام، صرفنظر کنند.
سرمایهگذاری آرامکو در نفت چین
لازم بهذکر است چندی پیش، شرکت سعودی آرامکو با مثبت ارزیابیکردن روند رشد تقاضای نفت چین از برنامه این شرکت برای افزایش سرمایهگذاریها در این کشور خبر داد. رویترز در این رابطه نوشت: امین ناصر، مدیرعامل آرامکو اعلام کرد: «این شرکت بهدنبال فرصتهای بیشتری برای سرمایهگذاری در چین است، زیرا تقاضای نفت در این کشور آسیایی مطلوب و روبهرشد است.»
ناصر گفت: پالایشگاههای چین دارای بالاترین میزان بهرهبرداری از ظرفیت پالایشی هستند و آرامکو اکنون بهدنبال فرصتهای بیشتر برای سرمایهگذاری در این کشور است. وی پیشبینی کرد که بازار جهانی نفتخام در طول سالجاری میلادی، شرایط مطلوبی خواهد داشت. مدیرعامل سعودی آرامکو گفت: انتظار داریم سطح تقاضا مطلوب باشد تا جاییکه رشد حدود یکمیلیون و ۵۰۰هزار بشکهای را پیشبینی میکنیم. ناصر، تقاضای جهانی نفتخام برای سال۲۰۲۴ میلادی را ۱۰۴میلیون بشکه در روز برآورد کرد، درحالیکه این رقم در سال۲۰۲۳ میلادی ۱۰۲میلیون و ۴۰۰هزار بشکه روزانه، پیشبینی شدهبود.
پایان پیام/